top of page
iStock-92774744.jpg

Kaen Aydınlatma

Tünel Aydınlatma

Tünel aydınlatmasının temel amacı sürücünün  tünele yaklaşırken, tüneli geçerken ve tünelden ayrılırken doÄŸru konfor ve emniyetin saÄŸlanabilmesidir. Tünellerde  gece aydınlatmasıda bu iki hususun temini için büyük önem taşımaktadır.

​

Tünel aydınlatılmış yolun bir parçası ise tünelde düzgünlük ve parıltı en az yoldaki kadar olmalıdır.

​

YaklaÅŸma bölgesinde gölgeleyici varsa tüneldeki gece aydınlatması bu gölgeleyicinin altında devam etmelidir.

​

EÄŸer tünelin bulunduÄŸu yol aydınlatılmamış ise, tünelin ortalama parıltısı (L) en az 1 cd/m2 , Lmin/Lort 0,4'den büyük, bir ÅŸerit boyunca Lmin/Lmax 0,6'dan   olmalıdır.

5.png

Tünelin çıkışındaki yol, 5sn'lik sürüÅŸ mesafesindeki tünelin en az 1/3 parıltısında aydınlatılmalıdır. Karanlık adaptasyonu, aydınlık bir yerden karanlık bir yerden geçiÅŸteki adaptasyondur. Karanlık adaptasyonu oldukça geç gerçekleÅŸir. Bu yüzden aydınlatmada en çok dikkat edilmesi gereken hususların başında gelir. Tünellerin gece ve gündüz aynı parıltıda aydınlatılması sonucu tünel giriÅŸinde kamaÅŸmaya, tünel çıkışında ise karanlık adaptasyonu sonucu görme kaybına neden olur. Özellikle kısa tünellerde buna dikkat edilmemesi sonucu kazalar meydana gelmektedir.  Bu durum ayrıca büyük çapta enerji israfına yol açmaktadır.

​

Tünel ortamı egzoz gazı, rutubet, toz gibi aşındırıcı ve çürütücü maddeler içerir. Bu yüzden armatürler, kablolar, montajda kullanılan elemanlar korozyona dayanıklı seçilir.

​

Tünel içindeki görüÅŸ seviyesi sürekli olarak ölçülmelidir. GörüÅŸün azaltmaya neden olacak egzoz gazının seviyesi izlenmelidir.

​

Tünele yaklaÅŸma bölgesinin parıltısı sürekli olarak kontrol edilmeli, tünel aydınlatması gerektiÄŸinde deÄŸiÅŸtirilmelidir.

​

YaklaÅŸma bölgesinde parıltımetre, lüksmetre ile aydınlık takibi yapılarak, özellikle gece aydınlatmasında israfın önüne geçilmelidir.

bottom of page